Kokoelmat

Kasvit

Museolta löytyy varsin suuri kasvikokoelma. Noin 40 000 putkilokasvia on jo saanut paikkansa säilytyskaapeissa ja atk:lla, lisää karttuu muutama sata vuodessa. Lisäksi itiökasvit, kuten myös sammalet ja jäkälät ovat pääosin käyty läpi, niitäkin on tuhansia näytteitä.

Opetuskasvikokoelmassa on yli 1200 näytettä ja se laajenee koko ajan, tätä kasviota voi yleisökin tutkia ja samalla vertailla omia näytteitä.

Huopaohdake

Kallot ja nahat

Täältä löytyy maailmanlaajuisestikin harvinaisen suuri yksittäisten henkilöiden keräämä nisäkäskallokokoelma, jossa on noin 35 000 kallonäytettä, suuresta karhunkallosta aina pienenpieneen kääpiöpäästäisen kalloon. Lisäksi nahkanäytekokoelma pikkunisäkkäistä sisältää tuhansia arvokkaita näytteitä. Museomme kuuluu CITES-sopimuksen piiriin, joka on mahdollistanut yhteistyön maailman eri museoiden kanssa, mm. vaihtamalla tietoja sekä näytteitä keskenään.

Karhun kallo

Hyönteiset

Hyönteisiäkin on useita tuhansia yksilöitä. Päiväperhosten osalta näyttely alkaa olla jo lähes valmis, mutta yökkösten ja pikkuperhosten osalta kokoelmaa täydennetään vielä. Kovakuoriaisista on tulossa myös oma näyttely. Harvinaisuutena on yksi maailman suurin kuoriainen GOLJATKUORIAINEN, joka on kotoisin Itä-Afrikasta. Muuten nähtävillä on Ylä-Savossa esiintyviä hyönteisiä.

Ritariperhonen

Kivet

Kivikaapeissa on esitetty kivien kiertokulkua maan uumenista pinnalle ja takaisin, sekä raakakivestä kauniiksi hiotuiksi koruiksi. Lisäksi löytyy muutamia raakamalmi näytteitä, sekä jokunen fossiilinäyte.

Kiven kiertokulku

Tutkimme eri eläinten esiintymistiheyttä sekä ruokavalioita (mm. saukko, liito-orava ja lepakko), kartoitamme tämän lisäksi muiden petojen esiintymistä alueellamme, yhteistyössä poliisin, metsästäjien ym. kanssa.

Museollamme on myös pieni määrityskirjasto, runsaasti tutkimuseripainoksia ja suuri lehtileikekokoelma. Suurinta osaa kaikista näytteistä, niistä kiinnosttuneiden on mahdollista päästä tutkimaan vain erityisluvalla.